A Véletlen, a Sors és a Szabad akarat

Nem is olyan régen arról írtam egy keveset, hogy milyen jó lenne az életben ha létezne a save/load funkció. Sajnos akkor nem sikerült kiírni a gondolataim nagy részét magamból, ezért most más irányból közelíteném meg a témat, ami évek óta foglalkoztat és ellentmondásokat szül bennem.

Hányszor fordult már elő velünk, hogy valaminek a bekövetkezése megbotránkoztatott bennünket, és a dolognak vagy pozitív, vagy negatív hatása volt. Hányszor kiáltottunk fel, hogy az a fránya véletlen, az tehet az egészről. Biztos eszünkbe jutott már az is, hogy milyen jó lett volna néha másképp dönteni, akkor most az életünk egy teljesen más úton járna. A kérdés az, hogy volt-e egyáltalán lehetőségünk dönteni, vagy a sorsunk meg van írva előre?

Ez a kérdés önmagában többféle érzelmet kelt bennem, hisz hogyan mondhatná azt valaki, hogy nem én vagyok a sorsom kovácsa? Hogyan merészelné valaki azt kijelenteni, hogy bármit teszek, az nem az én döntésem, sőt nincs is olyan hogy döntés? Úgy élem az életem, hogy hiszem, amit teszek azért teszem, hogy a jövőmet alakítsam, hinni akarok abban, hogy van szabad akarat.

Realista énem viszont néha olyan kérdéseket tesz fel, ami teljesen ellentmondásos következtetésre juttat. Képzeljük el, hogy képesek vagyunk megállítani az időt, és a világ minden apró részét az utolsó részecskéig feltérképezni. Egy precíz, 100%-ig pontos állapotunk van a világ ezen pillanatáról. A kérdés a következő, meg tudjuk-e határozni ezen információk alapján a következő állapotot? Az én felfogásom szerint, ha ismerjük a törvényeket és az adott állapotot, akkor igen, meg tudjuk határozni. Ilyesmit csinálnak a meteorológusok is, csak ők nem ismerik a pontos részleteket ezért tévednek.

A válaszból viszont egy durva dolog következik. Az életet, az egész világot felfoghatjuk úgy mint állapotok halmaza. Nincs 2 ugyan olyan állapot (bár még ez is lehetséges, ha az idő végtelen), de az biztos, hogy az egyik állapotból csak egy másikba léphetünk, azaz az egész determinisztikus. Ebből pedig az következik, hogy a mostani állapotot ismerve és azon végiglépkedve eljuthatunk akárhova a jövőben. A mostani állapot az a kő, amibe a sorsunkat belevésték, és csinálhatunk bármilyen váratlan döntést, próbálhatunk ettől eltérni, nem lehet.

Feltehetjük másképp is a kérdést. Klónozzuk le a világot, és csináljunk belőle egy párhuzamos dimenziót. 100 év múlva ha a kettőt összehasonlítjuk, akkor ugyan az lesz-e a két világnak a képe, vagy sem? A fentiek alapján azt mondanám, hogy igen, ami viszont azt jelenti, hogy nincs szabad akarat. Szabad akaratnak viszont lenni kell, mert ez ad értelmet az életnek. Hogyan szerezzünk motivációt szabad akarat nélkül?

Tekintsünk az életre úgy, mint egy végtelenül hosszú filmre, aminek a rendezője ismeretlen, a film következő filmkockáját még nem látta senki, így első kézből élhetjük meg, sőt lehetünk főszereplők az élet című filmben. Élvezhetjük a véletlennek hitt eseményeket amik meghökkentenek, örülhetünk, ha rájövünk, hogy nem valami mellékszerepet, hanem főszerepet osztottak ránk, abból is jófajtát, ahol a főhős elnyeri méltó jutalmát. Ha pedig a szereposztás nem nekünk kedvezett, akkor megrántjuk a vállunkat és azt mondjuk, hogy talán majd máskor.

Azt hiszem a Mátrix című film ezért az egyik kedvencem. A nem olyan távoli jövővel foglalkozik, ezért közel érezzük hozzá magunkat, egy teljesen élvezhető akció film, aminek a hátterében sokkal több van, mint az első ránézésre tűnik. A gépek több féle világ megteremtésével is próbálkoznak, tanulnak a hibáikból és rájönnek, hogy az embernek a tökéletes nem jó. A világ amit alkottak determinisztikus, legalábbis az Építész ezt hiszi, ezért Neon meg se lepődik a második részben, sőt lesokkolja, amikor bemutatja neki a korábbi világok pusztulását és az ő létezésének szükségletességét. A Merovingi lenyűgöző a saját kis monológjaival, amikor az ok és okozat összefüggéseiről beszél. A szemünk elől pedig szinte végig rejtve maradnak azok az ellentétek, amik a háborút és békét befolyásolják. Egy olyan film ez, amit 5-10x is meg lehet nézni, mindig új gondolatokat ébreszt, mindig újra és újra meg fogunk világosodni ha odafigyelünk, mert a Mátrix nem egy akció film!

Chaar-Lee

  A cél voltaképp mi is?
  A cél, megszűnte a dicső csatának,
  A cél halál, az élet küzdelem,
  S az ember célja e küzdés maga.

  Kapcsolódó bejegyzések
  Login
  Youtube videók
  Friss kommentek

  Eladó Ház Üzlet Ercsi
  Eladó Családi Ház Ercsiben